Meer dan 30 jaar Lotto & wielrennen. Meer dan 30 jaar gangmakers van de koers
Meer dan 30 jaar Lotto & wielrennen. Meer dan 30 jaar gangmakers van de koers
07.09.2016

Meer dan 30 jaar Lotto & wielrennen. Meer dan 30 jaar gangmakers van de koers

Meer dan 30 jaar Lotto & wielrennen. Meer dan 30 jaar gangmakers van de koers
1985-1994
Het verhaal van Lotto en de koers begint, hoe kan het ook anders, met een proloog. In 1984 stapt de Nationale Loterij in het peloton als co-sponsor van Tönissteiner. Na een jaartje warmdraaien, richt Lotto in 1985 een volledig eigen profploeg op. Het hoofddoel: de ontplooiing van jonge, Belgische renners. En dat dan nog wel op de fietsen van leverancier Eddy Merckx. Van een gangmaker gesproken…
In het eerste jaar is het al meteen prijs. Paul Haghedoren haalt de Belgische tricolore binnen voor de Lotto-ploeg en Jef Lieckens doet hetzelfde met de rode trui van de tussensprints in de Ronde van Frankrijk. Diezelfde Lieckens zal tussen 1985 en 1987 trouwens 20 overwinningen behalen. Marc Sergeant wint in die jaren nog eens het Belgisch Kampioenschap én de eerste etappezege voor Lotto in de Tour.

1990 is het jaar van twee monumenten uit de Belgische wielergeschiedenis. Claude Criquielion wint in de nadagen van zijn carrière het Belgisch Kampioenschap en jong talent Johan Museeuw wint twee etappes in de Tour en ei zo na de groene trui. Hendrik Redant, de latere ploegleider, wint dat jaar ook nog eens Kuurne-Brussel-Kuurne. Tussen ‘90 en ‘92 wint Museeuw 31 koersen voor Lotto, waaronder de E3-prijs Harelbeke. Redant wint er 20. De mooiste is ongetwijfeld Parijs-Tours, het enige wielermonument dat Eddy Merckx nooit heeft gewonnen.

In 1993 komt een godenkind de ploeg binnengewerveld als een orkaan. Zijn naam is Frank en hij is het neefje van ploegleider Jean-Luc Vandenbroucke. Tijdens het eerste wintertrainingskamp rijdt hij alle doorwinterde profs bergop los uit het wiel. Maar ondanks een paar straffe stoten die zijn talent bevestigden, is het niet Frank Vandenbroucke, maar de Moldaviër Andrei Tchmil die de ster van het daaropvolgende seizoen wordt bij Lotto. Hij wint de E3-prijs Harelbeke, een rit in de Driedaagse van De Panne en vooral Parijs-Roubaix.

1995-2004
In 1995 volgt Wilfried Nelissen zichzelf op als Belgisch Kampioen. Het wordt het beste jaar uit zijn carrière. Hij wint verschillende ritten in de Ster van Bessèges, Parijs-Nice, de Ronde van Picardië en de Route du Sud. Op dat moment is hij één van de snelste spurters ter wereld. Jammer genoeg maakt een val in Gent-Wevelgem van 1996 een einde aan zijn rennerscarrière. Het betekent meteen ook het einde van de rennerscarrière van Marc Sergeant, die zich in de herfst van zijn carrière nog eens wilde opladen om de jonge Nelissen op te leiden. Het was toen al duidelijk dat Marc Sergeant later een echte gangmaker van de Lotto-ploeg en van het Belgische wielrennen zou worden.

In 1997 wint Andrei Tchmil Parijs-Tours en bereidt zijn naturalisatie tot Belg voor. Een procedure die wielerminnend België jarenlang zal verdelen. Telkens Tchmil een koers wint wordt de vraag gesteld of we nu wel of niet een Belg op de erelijst mogen bijschrijven. En tot grote spijt van zijn tegenstanders is dat een vraag die de volgende jaren regelmatig gesteld moet worden. In 1999 houdt Tchmil Erik Zabel van een historische 3 op een rij in Milaan-San Remo en wordt hij eindwinnaar van de Wereldbeker. Een jaar later wint hij Kuurne-Brussel-Kuurne en Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen. Eindelijk een Lotto-renner op het hoogste trapje in Merelbeke. Niet iedereen zal Tchmil erkennen als Belg, maar dat hij een échte Flandrien was, dat kan niemand ontkennen.

In de Tour van 2001 beleeft de Lotto-ploeg één van de strafste comebacks in de wielergeschiedenis. Serge Baguet, in 1996 gestopt als profrenner en ondertussen aan de slag als dakwerker, krijgt een kans in de ploeg en wint een etappe in de Tour. Het leidt tot de legendarische uitspraak over medevluchter Massimiliano Lelli: “Ot ie gewonnen, ‘k dee hem duud!” Ook voor ploegleider Jef Braeckevelt is het een onvergetelijk moment, omdat zijn vertrouwen in Serge Baguet beloond wordt.

2002 wordt een echt topjaar voor de ploeg. Onder aanvoering van de sympathieke Australische spurter Robbie McEwen wint de ploeg 57 koersen. En niet van de minste: Omloop Het Volk, Waalse Pijl, Scheldeprijs, 3 etappes in de Giro, 2 in de Tour en de groene trui erbovenop. Maar dan moet het meesterwerk van Peter Van Petegem, de Zwarte van Brakel, nog komen. In 2003 slaagt hij erin om op 1 week tijd de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te winnen. Het jaar daarop doet Lotto-renner Axel Merckx iets wat zijn vader Eddy nooit kon: een olympische medaille winnen.

2005-2015
In het voorjaar van 2005 wint Nico Mattan één van de meest controversiële edities ooit van Gent-Wevelgem. Hij haalt de Spanjaard Flecha terug in de laatste 500 meter, al dan niet met de hulp van de motoren. In hetzelfde jaar maakt Serge Baguet zijn comeback compleet. De ploeg gaat door het dak van vreugde als de ex-dakwerker Belgisch kampioen wordt in een millimeterspurt tegen Kevin Van Impe. En ondertussen doet Robbie McEwen waar hij goed in is: winnen. Australisch Kampioen, 3 etappes in de Giro, 3 in de Tour, Parijs-Brussel,... De Australiër lijkt er zijn hand niet voor om te draaien.

Op het rijkgevulde palmares van de Lotto-ploeg ontbreekt ondertussen nog één koers. De moeder aller koersen: de Tour de France. Daarom wordt Cadel Evans in de ploeg gehaald. Maar het mag niet baten. Ondanks al het ge-”Yell for Cadel”, wordt de Australiër zowel in 2007 als 2008 tweede. Eén van de grootste ontgoochelingen uit de ploeggeschiedenis. Ondertussen komen 2 jonge, Belgische toppers hun neus aan het venster steken. Jürgen Roelandts wordt Belgisch Kampioen en Greg Van Avermaet wint een rit en de puntentrui in de Ronde van Spanje.

In de Giro van 2009 begint het hoofdstuk Philippe Gilbert bij de ploeg. Hij wint de 20ste etappe, zijn eerste triomf in Lotto-trui. Later op het jaar wint hij ook nog eens de klassiekers Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. Een legende is opgestaan. In 2010 gaat hij verder op zijn elan. Hij wint 2 ritten in de Giro, de Amstel Gold Race en voor het tweede jaar op rij de Ronde van Lombardije. Allemaal opwarming zo zou later blijken, want in 2011 rijdt hij simpelweg alles kapot: Strade Bianche, etappe in Tirreno-Adriatico, Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, Ronde van België, Ster ZLM Toer, Belgisch Kampioenschap, rit én gele trui in de Tour, Clasica San Sebastian, Belgisch Kampioen Tijdrijden, Grote Prijs van Québec, GP van Wallonië, en uiteraard ook het eindklassement in de UCI World Tour. Ronduit hallucinant!

2011 is ook het jaar waarin de Lotto-ploeg spurtbom André Greipel welkom heet. Hij wint meteen een aantal belangrijke koersen, waaronder een etappe in de Tour. Het jaar daarop wint hij er zelfs 3. En ook in 2013 stoomt de Duitse Gorilla voort. Hij wint weeral een etappe in de Tour, bovenop etappes en de eindzege in de Tour Down Under, en ritzeges in de Ronde van België en de Eneco Tour.

In 2014 breken opnieuw 2 jonge, Belgische talenten volledig door. Jens Debusschere wordt Belgisch Kampioen en Tim Wellens wint de Eneco Tour. In het voorjaar van 2015 mag ook de piepjonge Tiesj Benoot zich een toptalent noemen. Na sterke prestaties op Vlaamse wegen wordt hij volledig onverwacht 5e in de Ronde Van Vlaanderen, misschien wel de zwaarste koers van het jaar.

Door de rijke geschiedenis van de Lotto-ploeg is de toekomst van het Belgische wielrennen dus verzekerd. En jij kan daar nu ook deel van uitmaken, door gangmaker van de koers te worden. Met een zitje in de algemene vergadering en tal van andere voordelen afhankelijk van de formulie die je kiest, kan jij de koers van het Belgische wielrennen bepalen.

Klik hier om gangmaker van de koers te worden
Terug