In the Picture: De Lotto Soudal Ladies

Kom alles te weten over de Lotto Soudal Ladies
Algemeen 10 juli 2019

Geregeld halen de Lotto Soudal-rensters de krantenkoppen, zoals onlangs Lotte Kopecky met haar goud tijdens het BK tijdrijden. De populariteit van het vrouwenwielrennen is al een tijdje aan het aanwakkeren. En dat is geheel te danken aan hun eigen prestaties en inzet. Vrouwen die fietsen zijn tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Maar ondanks de toenemende belangstelling, is er nog maar weinig bekend over het wereldje van de vrouwen elite. Hoe komt dit?

(Veld)rensters à la Sanne Cant, Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Marianne Vos en Annemiek van Vleuten maken de wielersport voor dames groot. Deze pittige coureuses rijgen zeges aaneen. Voortaan is er voldoende oestrogeen te vinden op het veld, de piste of de weg en barst het vrouwenpeloton van het talent. Maar dat is niet altijd zo geweest. Het peloton komt van ver. Marijn de Vries omschrijft het vrouwenwielrennen van enkele jaren geleden als volgt: “Toen ik begon was het zogenaamd een sport voor vrouwen met dikke konten. Er was nauwelijks aandacht voor. De samenvatting in de media van het NK wielrennen voor vrouwen bedroeg anderhalve minuut.”

Ondertussen is dit anno 2019 al volledig anders. Het mooie is dat de vrouwen de koers zélf groot maken. Eerst moeten zij zich bewijzen en dan volgen de sponsors en de daarbij horende publiciteit. Meer en meer starten iconische koersen edities voor vrouwen waaronder de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, LBL en de Giro (die trouwens volop aan de gang is). Daarnaast worden alsmaar vaker wedstrijden uitgezonden op tv, maar het blijft beperkt. Er zijn nochtans innovatieve middelen genoeg om wedstrijden gelijktijdig te tonen, bijvoorbeeld de ‘split screen’. “Het gaat meestal over niet willen dan niet kunnen”, aldus de Vries. Tijdens de Amstel Gold Race 2018 zagen zelfs iets meer dan een half miljoen kijkers wereldkampioene Chantal Blaak de overwinning pakken. Er is dus wel degelijk een grote vraag naar.

In het veldrijden is het ondertussen een gewoonte om ook de vrouwenwedstrijd live op televisie te zien voor de wedstrijd van de mannen. Die uitzendingen halen wekelijks mooie kijkcijfers. Op eenzelfde formule in de voorjaarsklassiekers blijft het voorlopig wachten. “Bij het veldrijden rijden de mannen en de vrouwen niet op hetzelfde moment”, duidt Luc Van Langehove, hoofdredacteur Sport bij de VRT. “Dat is voor ons een pak makkelijker om het in beeld te brengen en voor de kijker duidelijker om te volgen. Op de weg is het niet zo eenvoudig. Daar duren de wedstrijden ook een pak langer en moeten we bovendien extra middelen inzetten om niets te missen. En dat maakt het kostenplaatje duurder.” Lieselot Decroix, voormalig rensters voor onder meer Lotto-Belisol Ladies, heeft zo haar twijfels. "Als ASO het écht wil, kan het dat. Maar wil het dat wel? Nu is La Course trouwens maar een eendagsrit terwijl de mannen met de Tour de France drie weken rijden.”

Aan het einde van de rit behaalde Anna van der Breggen vorig jaar de meeste punten in de UCI World Ranking. Feit is dat de Belgische Ladies veel concurrentie ondervinden van onze noorderburen. Nederland staat aan de wereldtop wat het vrouwenwielrennen betreft. Zij hebben kampioenen voor het grijpen. De Vries: “In België behoort wielrennen meer tot de traditie, tot het erfgoed. De wielersport is er dan ook een stuk traditioneler en conservatiever. Die tradities zijn cultureel wel leuk, maar ze vertragen de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen. In landen waar die traditie minder sterk leeft, zoals Nederland, heeft men sneller begrepen dat het vrouwenwielrennen ook gewoon een boeiende sport is.”

En dat de dames zich moeten bewijzen, is een understatement. De Vries vertelt over haar debuut: “Niet iedereen was razend enthousiast over mijn gekke plan. De meeste mensen vinden toch dat je op je dertigste gewoon normaal moet doen: huisje, boompje, beestje. En daar kwam ik, een journalist van dertig jaar met een racefiets. Maar ik deed het prima. Ik heb het racen nog een tijdje gecombineerd met mijn job. Natuurlijk kreeg ik veel commentaar. Als ik zomaar meekon met het profpeloton, dan stelde dat vrouwenwielrennen vast niet veel voor. Maar het tegendeel is echter waar. Fietsen is een duursport, en vrouwen pieken later in duursporten dan mannen.”

Het vrouwenwielrennen verovert langzaam maar zeker aandeel in de wielersport. Er zijn zelfs wielerkoersen exclusief voor vrouwen, zoals de BeNe Ladies Tour. De Women’s WorldTour bestaat vandaag de dag uit vijftien eendagswedstrijden en acht rittenkoersen, wat al een aardig programma is. En voor wie denkt dat vrouwen geen kaas hebben gegeten van wielrennen en dat het allemaal veel minder interessant is dan het mannenwielrennen, moet dit interview maar eens bekijken van de Deense Cecilie Uttrup Ludwig. Zij beschrijft met handen en voeten de finale van de Ronde van Vlaanderen. Het bekijken waard!

Wil jij zelf versteld staan van de vrouwelijke power van de wielersport? Dan laten wij jou die graag zien! We hebben 10 VIP-duotickets met walking dinner voor de BeNe Ladies Tour in Watervliet op 20 juli (individuele tijdrit). Bekijk zeker de wedstrijd op onze website. 

Foto's: Photonews

In the Picture: De Lotto Soudal Ladies | Captains of Cycling

Deze pagina kon niet geladen worden omwille van onderstaande fout

The template "SanmaxFrontBundle:Front/Widgets:gallery-.html.php" does not exist.