Werelduurrecordpoging Victor Campenaerts

Alles over de poging van Victor
Algemeen 12 maart 2019

Victor Campenaerts, de specialist tijdrijden van de ploeg, waagt zich aan een nieuw avontuur. Deze keer heeft hij zijn zinnen gezet op het verbreken van het werelduurrecord. Het huidige record dateert van 2015 op naam van Bradley Wiggins, met een afstand van 54,526 km. Voor de goede rekenaars onder ons: ja, dit is wel degelijk met een gemiddelde van meer dan 54 km/u.

Campenaerts zal in Mexico nog een versnelling hoger moeten schakelen, wil hij dat record breken.

 

Dat de 27-jarige Victor Campenaerts niet van deze aardbol is, is al langer geweten: hij werd vorig jaar Belgisch en Europees kampioen tijdrijden en werd daarnaast derde op het WK. Een gewone sterveling zal hem dit niet snel nadoen. De Antwerpenaar trekt dan ook met het volste vertrouwen naar Mexico op 27 maart. Eerst zal hij ter plaatse nog een drietal weken voorbereidingen treffen zodat hij fysiek en mentaal helemaal geacclimatiseerd is aan de omgeving. Het grote werk staat gepland op 16 of 17 april. “Met een tijdslot van twee dagen hebben we de mogelijkheid om de ideale omstandigheden af te wachten”, verduidelijkt de ambitieuze renner.

Met die ideale omstandigheden verwijst Campenaerts naar de luchtdruk. Die moet optimaal zijn en kan zijn wereldrecordpoging maken of kraken. “Persoonlijk zou ik graag op 16 april het record aanvallen, maar als de luchtdruk echter niet ideaal is, dan is de keuze uiteraard snel gemaakt om een dag te wachten. Ik ga ervan uit dat ik met normale luchtdruk het record kan breken.”

Om beter te doen dan legende Bradley Wiggins (2015, Londen) moet de tijdrijder van Lotto Soudal op een uur tijd meer dan 54,526 kilometer verteren. Maar Campenaerts heeft gedacht aan een geheim wapen: hij zal, in tegenstelling tot Wiggins, zijn recordpoging afwerken op een hoogtebaan. Op 1800 meter boven zeeniveau, in de Velodromo Bicentenario in het Mexicaanse Aguascalientes, waar al enkele keren het werelduurrecord werd aangevallen.

Na een stage van twee maanden in Namibië is Campenaerts even terug in België. “Ik heb een perfecte stage achter de rug. In Namibië kon ik me gedurende twee maanden enkel focussen op het afwerken van mijn trainingsschema en verder hoefde ik me nergens zorgen over te maken. Als je op die manier kan trainen, is het rendement van een hoogtestage heel groot. Ik werkte er naast specifieke tijdrittrainingen ook heel wat lange duurtrainingen af. Die vormen nog steeds de basis. Ik voel dat ik tussen het begin en het einde van de stage enorm gegroeid ben. Nu begrijp ik ook de keuze van ronderenners voor lange hoogtestages.”

“Het is heel moeilijk in te schatten of ik op schema zit, want ik heb dit seizoen nog geen wedstrijden gereden”, aldus Campenaerts. Het was trouwens ploegmakker Thomas De Gendt die hem over de streep trok om een poging te wagen.

Om te weten te komen wie wel al eerder in Campenaerts’ opzet slaagde, duiken we even de geschiedenisboeken in. Het allereerste record staat op naam van de Fransman Henri Desgrange (1893, Parijs) met een afstand van 35,325 km in één uur tijd. Dit verschilt een kleine 20 kilometer met het huidige record van Wiggins.

De Lotto Soudal-renner kan de derde Belg ooit worden met het werelduurrecord achter zijn naam, na Ferdinand Bracke in 1967 en Eddy Merckx in 1972. Merckx is de laatste Belg die het record verbeterde met een afstand van 49,431 km. Het is dus al een poos geleden dat het record in handen was van de Belgen, maar daar kan binnenkort verandering in komen.

De renners die reeds de geschiedenis zijn ingegaan als wereldrecordhouder van deze discipline (vanaf 2000) zijn:

Renner

Afstand

Plaats

Jaar

Chris Boardman (GB)

49,441

Manchester (GB)

2000

Ondřej Sosenka (CZ)

49,700

Moskou (RUS)

2005

Jens Voigt (DE)

51,110

Grenchen (CH)

2014

Matthias Brändle (AT)

51,850

Aigle (CH)

2014

Rohan Dennis (AUS)

52,491

Grenchen (CH)

2015

Alex Dowsett (GB)

52,937

Manchester (GB)

2015

Bradley Wiggins (GB)

54,526

Londen (GB)

2015

Daarbij is het wel belangrijk te vermelden dat Boardman en Sosenka deze prestatie op een ‘traditionele’ fiets deden. De recentste vijf recordhouders deden dit met een UCI-goedgekeurde fiets.

Het is duidelijk: Campenaerts leeft al maandenlang toe naar dit o zo spannend moment. Er zijn echter wel meerdere renners die op het record azen. Zo voelt ‘Campi’ de hete adem van onder meer Rohan Dennis in zijn nek, die al eens het record vestigde in 2015. Maar de Antwerpenaar is daardoor nóg meer gemotiveerd. Of hij wel degelijk het record breekt, kom je te weten op 16 april (afhankelijk van de weersomstandigheden), 20u Belgische tijd.