De Lotto-Zesdaagse voor beginners

Wat u moet weten over de Zesdaagse
Algemeen 29 september 2018

Naam: het Kuipke
Locatie: Citadelpark, Gent
Totale tribunecapaciteit: 3 000
Bouwjaar: 1913
Belangrijkste renovaties: 1927, 1965 (heropbouw)
Ingebruikname: 1922
Afstand piste (1 rondje): 166 m

 

Capaciteit

In de bekendste indoor velodroom van het land is er plaats voor maar liefst 3 000 man. Uiteraard zit ’t Kuipke stampensvol gedurende de hoogdagen van het jaar tijdens de Lotto 6-daagse.

Geschiedenis

’t Kuipke kent een rijke geschiedenis. Daarom fietsen we met plezier eens door de jaren heen. De eerste Zesdaagse van Gent ging van start in 1922 op een demonteerbare piste van 210 meter in de grote hal van het Gentse Floraliënpaleis. Dit was gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. In 1927 werd een vaste piste van 160 m in gebruik genomen, maar in de jaren ‘30 werd daarop slechts twee keer een Zesdaagse gereden. Na de Tweede Wereldoorlog nam men in 1947 de draad weer op.

Op 12 november 1962 werd het Kuipke, zoals de velodroom werd genoemd vanwege zijn kleine omtrek en erg steile bochten, door een brand verwoest. Een nieuw Kuipke met een baan van 166,66 meter werd in 1965 heropgebouwd.

Disciplines

1)     Puntenkoers

In de puntenkoers gaan alle renners de baan op en wordt er om de 10 ronden gespurt om de punten. Wie de meeste punten verzamelt, wint het onderdeel.

2)     Ploegkoers

Het belangrijkste onderdeel is de ploegkoers, ook wel koppelkoers of madison genoemd. De twee renners van een team mogen mekaar afwisselen. Terwijl de ene rust, probeert de andere zoveel mogelijk rondjes te rijden. In de ploegkoers kan je punten verdienen bij de tussensprints.

3)     Afvalling

De renner of ploeg die om de drie of zes ronden als laatste eindigt, valt af tot er nog maar twee ploegen/renners overblijven. Wie als eerste de meet overgaat, wint het onderdeel.

4)     Tijdrit

De tijdritten worden per ploeg (3 ronden) en individueel (1 ronde) gereden. In de ploegentijdrit wordt naar eigen keuze gewisseld.

5)     Supersprint

Per ploeg rijdt één iemand. Eerst volgen drie afvallingen, de overblijvers rijden dan twaalf ronden en dan volgt de eindsprint.

6)     Derny

De gangmaker in het baanwielrennen is iemand die op een gangmaakmotor of lichte motor, ook derny genoemd, voor de renner rijdt om hem op gang te helpen en de luchtweerstand te verminderen. Eén renner rijdt achter zo’n gangmaker en dit gedurende zestig rondes. Wie als eerste over de streep komt, wint. Doordat de job als gangmaker veel koersinzicht vereist, zoals het bepalen van de tactiek, het moment van versnelling,… is deze dikwijls een ex-wielrenner.

 

Hoe win je een Zesdaagse?

Last but not least: hoe win je een Zesdaagse? Want dit is natuurlijk in de eerste plaats het hoofddoel van alle deelnemende wielerduo’s. Simpel gezegd: door zoveel mogelijk rondjes te rijden. Het team – bestaande uit twee renners – dat aan het einde van de Zesdaagse de meeste rondes heeft gereden wint. Met als pittig detail dat wie honderd punten verdient, er een bonusronde bijkrijgt. Als twee teams eindigen met evenveel ronden, halen de renners met de meeste punten de zege binnen. Is er dan nog steeds sprake van een gelijkstand? Dan wordt er gekeken naar de eindsprint.

 

Winnaars vorige edities

Welke namen staan er reeds op de erelijst van de Lotto 6-daagse Vlaanderen-Gent?  

2017

Kenny De Ketele
Moreno De Pauw

2016

Mark Cavendish (GBR)
Bradley Wiggins (GBR)

2015

Iljo Keisse
Michael Mørkøv (DEN)

2014

Jasper De Buyst
Kenny De Ketele

2013

Jasper De Buyst
Leif Lampater (GER)

2012

Iljo Keisse
Glenn O'Shea (AUS)