De Vlaamse heuvels uitgelicht

Kom alles te weten over het Vlaamse wielervoorjaar
Algemeen 03 maart 2020

Tussen de sandwich Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde Van Vlaanderen liggen nog vier andere koersen om van te smullen. Daarbij moeten de renners niet alleen kasseien, maar ook tal van hoogtemeters verorberen. Een dikke maand lang doet het peloton de Vlaamse wegen aan. Hoewel Vlaanderen dikwijls als vlak wordt omschreven, is het dat voor de Vlaamse wielerwedstrijden allerminst. Maak kennis met de heuvels van het Vlaamse wielererfgoed.

 

De gevreesde steile Vlaamse heuvels zijn vaste waarden – of zeg gerust monumenten – in de voorjaarsklassiekers. Hieronder sommen we de top vijf voor je op.

Kwaremont

De Oude Kwaremont is zeker niet de steilste uit dit lijstje, maar meedogenloos door zijn lengte van maar liefst 2,2 kilometer.

Koppenberg

De legendarische Koppenberg, bezaaid met kasseien, wordt door velen gevreesd voor zijn steile helling (tot wel 19%). Dit maakt van de ‘bult van Melden’, verwijzend naar het dorpje Melden vlakbij, de meest beruchte helling in heel Vlaanderen.

Kemmelberg

Met zijn 156 meter is de Kemmelberg het hoogste punt in West-Vlaanderen. Hij ontleent zijn naam aan het dorp Kemmel, dat aan zijn linkerflank ligt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende het als strijdtoneel, maar tegenwoordig is de Kemmelberg het brandpunt van Gent-Wevelgem.

Kapelmuur

De Muur van Geraardsbergen is voor de Vlaamse wielersport wat de Eifeltoren voor Parijs is. De beklimming is zonder twijfel de meest iconische van de Vlaamse Ardennen.

Paterberg

De Paterberg is een smalle kasseiweg met een gemiddelde hellingsgraad van 12,5%. De huidige Ronde van Vlaanderen onderwerpt de renners tweemaal aan deze beklimming, waarvan de tweede keer vlak voor de finish.​​​​​​​

1)            Omloop het Nieuwsblad

De Omloop het Nieuwsblad opent het wielerseizoen in België. Tot 2009 heette de wedstrijd ‘Omloop het Volk’. Sinds 2006 wordt er ook een Omloop voor vrouwen georganiseerd. Deze werd oorspronkelijk enkele weken na de editie van de mannen verreden. Afgelopen zondag gingen ze slechts acht minuten na de mannen van start.

Aantal hellingen: 13, inclusief Berendries, de Bosberg en de Muur van Geraardsbergen

 

2)            Kuurne-Brussel-Kuurne

Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt regelmatig de stempel van ‘sprinterskoers’. Dit jaar besluit de organisatie van KBK een ommezwaai te maken met een veranderd parcours. De 72ste editie is een stuk uitdagender, met het verschuiven van het keerpunt van Ninove naar Zottegem, 75 kilometer aan nieuwe wegen, een passage door de Zwalmstreek én slechts één lokale ronde in en rond Kuurne.

Aantal hellingen: 11, waaronder de Oude Kwaremont, de Kanarieberg en de Volkegemberg

 

3)            Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen vormt de start van de ‘Vlaamse Wielerweek’. De wedstrijd wordt altijd op een woensdag gereden, anderhalve week voor de Ronde van Vlaanderen. De start ligt in Roeselare, de aankomst in Waregem. Tijdens de eerste editie in 1945 lag de start daarentegen in de andere uithoek van Vlaanderen, namelijk Limburg (Sint-Truiden).

Aantal hellingen: 13, waaronder de Kattenberg, de Nokereberg en de Oude Kwaremont

 

4)            E3 BinckBank Classic

Een week voor de Ronde van Vlaanderen vindt op zaterdag de E3 BinckBank Classic plaats. Aankomst en vertrek zijn in Harelbeke, waar de wedstrijd sinds 1958 georganiseerd wordt. De wedstrijd werd reeds vier keer gewonnen door Tom Boonen, die daarmee samen met Rik Van Looy recordhouder is.

Aantal hellingen: 16, inclusief de Taaienberg, Kapelberg en Paterberg

 

5)            Gent-Wevelgem

Ondanks de naam doet vermoeden, gaat Gent-Wevelgem van start in Ieper. De wedstrijd bestaat sinds 1934, maar pas na de Tweede Wereldoorlog in 1945 wordt Gent-Wevelgem een koers voor profs. Vanaf 2011 behoort Gent-Wevelgem tot de UCI World Tour.

Aantal hellingen: 9, waaronder de Kemmelberg, de Monteberg en de Baneberg

 

6)            De Ronde van Vlaanderen

De Ronde wordt altijd op de 14de zondag van het jaar gereden. In de beginjaren werd Vlaanderens Mooiste nog vaak op dezelfde dag gereden als Milaan-San Remo. De betere Italiaanse en Franse renners kozen doorgaans voor die laatste koers. Ondertussen is de Ronde uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze eendagswedstrijden ter wereld. Het zwaartepunt van de Ronde ligt in de Vlaamse Ardennen.

Aantal hellingen: 17, inclusief Berendries, de Koppenberg én sinds 2017 terug van weggeweest: de Muur